מהי לימפומה של תאי T?

מהי לימפומה של תאי T? שיחה עם ד"ר שמרית רינגלשטיין

לימפומה שמקורה בתאי טי (Peripheral T-Cell Lymphoma) איננה מחלה מאד שכיחה ומהווה 10-15% מסך מקרי הלימפומה בישראל. המחלה שכיחה מעט יותר אצל גברים, והגיל הנפוץ של הופעת המחלה הוא סביב 60. הצטרפו לשיחה חשובה בה אילנה אלון מראיינת את ד"ר שמרית רינגלשטיין, המטולוגית בכירה ומנהלת שירות לימפומה, רמב"ם חיפה, שעושה סדר בכל הקשור בלימפומה של תאי טי (PTCL), משלב זיהוי התסמינים לתהליך האבחון וכמובן בטיפולים האפשריים לחולות ולחולים.

משך האזנה: 7:48
תאריך פרסום: 05.05.19

 

תמלול ההסכת

 

קריין: Med.Talk, פודקאסט מבית טקדה ישראל.


אילנה אלון: שלום לכולם, וברוכים הבאים למדטוק, פודקאסט מבית טקדה ישראל. שמי אילנה אלון והיום אני שמחה לשוחח עם ד"ר שמרית רינגלשטיין, המטולוגית בכירה, מנהלת שירות הלימפומה בבית החולים רמב"ם שבחיפה. ד"ר רינגלשטיין, בוקר טוב ותודה שהגעת לכאן לשוחח עמנו.


ד"ר רינגלשטיין: בוקר טוב גם לך אילנה ולמאזינים.


אילנה אלון: בחלק הראשון, נדבר על לימפומה של תאי T על התסמינים והאבחון. ובחלק השני של הפודקאסט, נדבר על הטיפול במחלה. ד"ר רינגלשטיין, רוב האנשים מכירים את המושג בלוטות לימפה. אבל לפני שנדבר על לימפומה של תאי T, בואי תתני לנו הקדמה מה זה בכלל לימפומה.


ד"ר רינגלשטיין: לימפומה היא ממאירות שמקורה מתאים של מערכת הלימפה. מערכת הלימפה היא בעצם חלק ממערכת החיסון שלנו, והיא מורכבת מתאים שנקראים לימפוציטים. לימפוציטים בעצם מתפקדים כחומת מגן ששומרת עלינו מפני פלישה של גורמים מזהמים שונים והם ממוקמים בבלוטות לימפה. אבל למעשה, הם נמצאים בכל אחד מרקמות הגוף שלנו כולל מערכת עיכול ומערכת הנשימה. וכשמשהו משתבש במערכות האלו, במערכות הבקרה על החלוקה של התאים האלו, נוצרת ממאירות. והממאירות במערכת הלימפה, נקראת לימפומה.


אילנה אלון: אז כמו שאני מבינה, לימפומה היא בעצם חלוקה בלתי נשלטת של תאי מערכת החיסון שנקראים גם לימפוציטים, נכון? זה מה שהסברת?


ד"ר רינגלשטיין: נכון, נכון.


אילנה אלון: ד"ר רינגלשטיין, תוכלי בבקשה להסביר מהי לימפומה של תא T?


ד"ר רינגלשטיין: אז בהמשך למה שתיארנו קודם על לימפומה באופן כללי, אם התאים שנקראים תאי T שהם בעצם מרכיב טבעי ותקין של מערכת הלימפה, אם הם יוצאים מבקרה, נקבל לימפומה של תאי T. הלימפומה שמקורה בתאי T, היא מחלה לא מאוד שכיחה ואם מקובל לומר ששיעור המקרים של לימפומה בכלל בארץ הוא כ- 17 איש ל- 100 אלף תושבים, שזה אגב אחוז גבוה מאוד ביחס לעולם אז מתוך סך הלימפומות, הלימפומה של תאי T מהווה בין 10-15 אחוז מהמקרים. המחלה שכיחה מעט יותר אצל גברים, והגיל הנפוץ של ההופעה שלה הוא סביב 60. חשוב להגיד שיש מספר תתי סוגים של הלימפומה הזו, כאשר יש תת סוג אחד שנקרא לימפומה אנפלסטית של תאים גדולים ולו יש מופע נוסף בגיל הנעורים.


אילנה אלון: תודה ד"ר רינגלשטיין על ההסבר המאוד מאוד ברור. אז איך בעצם מזהים לימפומה של תאי T? מה התסמינים שלה?


ד"ר רינגלשטיין: התסמינים משתנים מאדם לאדם, אבל מקובל לחלק אותם לשתי קבוצות. קבוצה אחת של תסמינים כלליים וקבוצה של תסמינים שקשורים לאזור בגוף שבעצם מעורב במחלה. התסמינים הכלליים יכולים לכלול ירידה במשקל, הזעות לילה, ממש ברמה של צורך בהחלפה של מצעים ובגדים, חום מסיבה לא ברורה בשעות הערב, גרד או יובש של העור ולפעמים אפילו פריחה עורית. הקבוצה השנייה של התסמינים, שקשורים בעצם לאתר שמעורב בלימפומה, יכולים להיות הגדלה לא כואבת בדרך כלל בלוטות לימפה או תסמינים שנובעים ממעורבות של איבר מסוים בלימפומה. כמו למשל, צהבת במקרה של מעורבות כבד או כאבי בטן או שלשולים במצב של מעורבות מעיים.


אילנה אלון: כמו שציינת, באמת חלק מהתסמינים מאוד מאוד כלליים. אני מניחה ששילוב של כמה תסמינים הוא איזה שהיא נורה אדומה שמצריכה בירור. איזה בדיקות צריך לעשות כדי לאבחן את המחלה בצורה מדויקת?


ד"ר רינגלשטיין: אז באמת כשעולה החשד לפי התסמינים, עושים את האבחנה באמצעות ביופסיה. ביופסיה זה בעצם לקיחת דגימה מאתר מעורב. הביופסיה יכולה להתבצע עם מחט בהכוונה של אולטרה סאונד או CT למשל. או במקרים נדירים יותר עושים ממש ניתוח קטן. חשוב לי כאן לציין, שהאבחנה של לימפומה של תאי T היא אבחנה קשה הרבה פעמים לפתולוג שזה בעצם הרופא שמקבל את דגימת הרקמה החולה להסתכלות במיקרוסקופ. במקרים מסוימים, נדרשת אפילו ביופסיה שנייה כדי לתת את האבחנה הסופית. אחרי שתיעשה האבחנה באמצעות הביופסיה הזאת, המטופל עובר תהליך של סטייג'ינג שהמטרה שלו היא בעצם להעריך את מידת הפיזור של המחלה ולאפשר לרופא או לרופאה לכוון את הטיפול בצורה המטיבית. הסטייג'ינג הזה כולל בדרך כלל בדיקות הדמיה כמו CT כלל גופי או בדיקה שנקרא פט CT, ובדיקה של מח העצם.


אילנה אלון: אז במידה ויש אבחון, ומדובר על לימפומה של תאי T, איזה אפשרויות טיפוליות קיימות? אני מניחה שהן משתנות בין הסטייג'ים השונים כמו שציינת?


ד"ר רינגלשטיין: אז הטיפולים באמת משתנים בהתאם לכמה מדדים, בין היתר הסטייג'ינג ואנחנו נדבר כרגע על כמה עקרונות כלליים בטיפול בלימפומה הזאת. אז בעיקרון קו הטיפול הראשון מורכב משילוב של תרופות כימותרפיות. בסופו של החלק הזה, אם המטופל מגיב היטב לטיפול וגילו נמוך מ- 70 בערך, בחלק גדול מהמקרים אנחנו נתקדם לתהליך שנקרא השתלת מח עצם עצמית. השתלת מח עצם עצמית היא בעצם אמצעי למתן כימותרפיה במינון גבוה, דבר שיעיל מאוד כנגד הלימפומה וההשתלה היא בעצם עירוי של תאי אב שנאספו מהמטופל עצמו והיא נועדה בעצם לתת למח העצם להתאושש מהשפעות הטיפול הכימותרפי הזה.


אילנה אלון: מה קורה עם מי שאינו מגיב לטיפול שתיארת? הוא קיבל כימותרפיה ועבר השתלת מח עצם ואין עדיין שיפור. מה קורה אז? האם יש לך טיפולים נוספים בארגז הכלים שלך?


ד"ר רינגלשטיין: אז מי שלא מגיב לטיפול הזה או מתקדם כמו שציינת, יכול לקבל משלבים כימותרפיים אלטרנטיביים ואם המחלה שלו שייכת לתת קבוצה מסוימת שנקראת לימפומה אנפלסטית של תאים גדולים, הוא יכול לקבל גם טיפול בנוגדן מכוון מטרה שמצומד לכימותרפיה, כשהנוגדן הזה מזהה חלבון מיוחד שמבוטל פני תאי הלימפומה. אגב, ניתן לתת את הנוגדן הזה או להוסיף אותו בעצם בקו הטיפול הראשון ביחד עם הטיפול הכימותרפי, ביותר תתי סוגים של T cell לימפומה, ועל היתרון שבשילוב הזה אנחנו נדבר בהמשך.


אילנה אלון: ד"ר רינגלשטיין, ומה קורה למי שלא מגיב גם לקן הטיפול הזה?


ד"ר רינגלשטיין: אז מי שמחלתו התקדמה בפעם השלישית, יכול לקבל טיפול באותו נוגדן מכוון מטרה שהזכרנו או בתרופות עם מגנוני פעולה נוספים שאינן כימותרפיות. בין המנגנונים האלה נמצא קידום תהליכים נוגדי סרטן באמצעות התערבות בביטוי גנים או פגיעה באבני הבניין של התאים הסרטניים. כל מיני דברים שימנעו בעצם את המשך השגשוג של התאים הסרטניים. אני אציין כאן גם שבקווי טיפול מתקדמים יש גם אפשרות לעבור טיפול בהשתלת מח עצם מתורם זר. בשונה מהשתלה עצמית שעליה שוחחנו קודם, הפרוצדורה הזאת אמנם נושאת בחובה את האפשרות לריפוי אך היא כרוכה בתחלואה ותמותה לא מבוטלים ולכן אנחנו באמת שומרים אותה למקרים מאוד מאוד עמידים ומתקדמים.


אילנה אלון: מאזינות ומאזינים יקרים, תודה שהייתם איתנו בשיחה החשובה הזו על לימפומה של תאי T. במידה ומצאתם מידע זה מועיל, תוכלו לשתף פודקאסט זה עם מי שרלוונטי לו. מידע נוסף אגב, מופיע בקישורים שבתקציר. תודה לד"ר רינגלשטיין, עד כאן במהדורה זו של מדטוק, פודקאסט מבית טקדה ישראל, תודה שהייתם איתנו.

adcetris Logo
המידע מועבר מטעם חברת טקדה ישראל בע"מ

מטופל/ת יקר/ה, המידע והתכנים באתר נועדו להרחיב את הידע ולשמש כמידע כללי בלבד. תכנים אלו אינם מהווים חוות דעת, עצה מקצועית או תחליף להיוועצות ישירה עם איש מקצוע מתאים באשר לטיפול הנדרש ואינם המלצה לנטילת תרופה כזו או אחרת.

המידע נכון למרץ 2023, מלבד כתבות התוכן | לשאלות נוספות, יש לפנות לרופא או לרוקח. 
C-ANPROM/IL/ADCE/0057